|
forest_44
|
 |
« : 18 Stycznia 2012, 12:58 » |
|
Na targach CES 2012, oprócz najnowszych Xperii, zaprezentowano również bardzo ciekawe akcesoria. Jednym z nich jest Xperia™ SmartTags. Są to znaczniki wykorzystujące technologię NFC (Near Field Communication – (ang.) komunikacja bliskiego zasięgu). Telefon odczytuje je i wykonuje określone zadania. Na przykład można mieć tag obok łóżka, aby po zbliżeniu, telefon wyłączy wszystkie niepotrzebne w nocy ustawienia (np. wifi i gps) i otworzył alarm. Kolejnym miejscem na zawieszenie tagu może być samochód. Po zbliżeniu włączy się gps i nawigacja. Są to oczywiście przykłady, a tagi możemy dowolnie konfigurować i nadawać im nazwy według własnego uznania. Na filmach poniżej ukazano jak Xperia™ SmartTags działa w praktyce. Oficjalna strona produktu i pełna specyfikacja - link (kliknij)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2012, 15:00 wysłane przez forest_44 »
|
|
|
|
|
|
rob555
|
 |
« Odpowiedz #1 : 18 Stycznia 2012, 15:06 » |
|
calkiem fajna sprawa:) w sam raz dla gadzeciazy. ciekawe tylko ile kosztowac bedzie:)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sunrise
|
 |
« Odpowiedz #2 : 18 Stycznia 2012, 17:37 » |
|
Podobno sugerowana cena producenta to 15 ojro za 2 tagi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AthEghtern
|
 |
« Odpowiedz #3 : 18 Stycznia 2012, 20:00 » |
|
Ciekawy sprzęt. Gorzej jak ma się małe dzieci w domu  Będzie działać tylko z najnowszymi modelami,czy Arc też będzie to obsługiwał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
parys88
|
 |
« Odpowiedz #4 : 18 Stycznia 2012, 20:48 » |
|
nfc... arc nie ma chipu nfc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CEZARY260
Średnio-zaawansowany

Xperia mini pro
|
 |
« Odpowiedz #5 : 26 Stycznia 2012, 20:40 » |
|
Może będą dodawać do pudełka z telefonem ze 2 sztuki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rune
|
 |
« Odpowiedz #6 : 26 Stycznia 2012, 23:09 » |
|
Dla mnie idealny bajer. Porobie profil Praca/Dom/Samochód i mam ręczne ustawianie z głowy. Czekam aż tylko to wypuszczą z nowymi Xperiami.
|
|
|
|
|
|
Ambasador marki XPERIA
|
|
|
|
larm
|
 |
« Odpowiedz #7 : 30 Marca 2012, 23:42 » |
|
W T-Mobile w standardzie są 2 Smart Tagi.
|
|
|
|
|
|
HARD-CORE-PUNX-XXX
|
|
|
|
Alleygrifter
|
 |
« Odpowiedz #8 : 17 Kwietnia 2012, 11:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
abdul190
|
 |
« Odpowiedz #9 : 17 Kwietnia 2012, 18:27 » |
|
No no. 50 zł za 4 tagi to aż grzech nie kupić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PiterB21
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : 17 Kwietnia 2012, 18:58 » |
|
oby inne akcesoria również kusiły ceną a nie tylko inteligencją  aż żałuję że Arc nie ma NFC 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tdk
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : 18 Kwietnia 2012, 13:59 » |
|
No i mam już moje SmartTagi... wszystko byłoby ok gdyby nie konieczność odblokowania telefonu w celu użycia tagu. Czyli np. wychodząc z mieszkania, nie wystarczy przyłożyć telefon do tokena, ale najpierw trzeba uruchomić ekran i odblokować go, następnie znowy wyłączyć. To samo po powrocie, w samochodzie czy gdzie tam kto używa tagów. Wg mnie wielkie nieporozumienie - przecież te tagi miały ułatwiać życie, a teraz czym one się różnią od skrótu na pulpicie telefonu do konkretnego profilu? Są nawet gorsze, bo skrótu mogę użyć zawsze, a tokeny trzymam w jednym konkretnym miejscu (np. samochodowy w samochodzie, domowy w przedpokoju itp.). Może ktoś ma wytłumaczenie do tego albo nawet sposób na rozwiązanie problemu?
Dodatkowo, w ustawieniach SmartTagów nie widzę możliwości włączenia/wyłączenia GPS (jak to było zapowiadane w różnych artykułach, nawet screeny z taką możliwością gdzieś widziałem). Zamiast tego mam 'Syntezator mowy' (czego z kolei nie widziałem w 'zapowiedziach').
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2012, 14:16 wysłane przez tdk »
|
|
|
|
|
|
ewos
|
 |
« Odpowiedz #12 : 18 Kwietnia 2012, 16:45 » |
|
Ja nie widzę problemu i nawet wolę mięć to pod kontrolą, niż przez przypadek użyć czyjegoś taga. GPS jest, u mnie drugi z góry: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewos
|
 |
« Odpowiedz #13 : 18 Kwietnia 2012, 16:56 » |
|
W komplecie są taśmy dwustronne, które można wykorzystać np. w samochodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tdk
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : 18 Kwietnia 2012, 19:25 » |
|
GPS jest, u mnie drugi z góry: U mnie nie ma. Ty natomiast nie masz do wyboru "Wyślij SMS" Co do konieczności odblokowywania ekranu to najwyraźniej sprawa osobistych preferencji. Ja nie widzę możliwości przypadkowego użycia taga - telefon na trzeba na prawdę blisko przyłożyć (no ale jeśli się pracuje w sklepie z tagami, to inna sprawa  ) i niestety aktualne rozwiązanie bardzo mi nie odpowiada.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2012, 19:29 wysłane przez tdk »
|
|
|
|
|
|