|
sunrise
|
 |
« : 07 Kwietnia 2009, 13:00 » |
|
Sony Ericsson S312 to kolejny zaprezentowany dzisiaj model z niskiej półki. S312 należy do serii Snapshot, której odbiorcą mają być osoby poszukujące telefonu za przystępną cenę, lubiące robić zdjęcia i niestraszny jest im brak auto focusa… Nowy model posiada aparat o matrycy 2 megapikseli oraz diodę doświetlającą. Aby przyśpieszyć uchwycenie niezapomnianej chwili wprowadzono dwa dedykowane przyciski - jeden do aparatu, drugi do nagrywania video. Dodatkowo na klawiaturze pojawiły się skróty, uaktywniające się w trybie aparatu. Wykonane zdjęcia można poprawić z pozycji telefonu dzięki funkcji Photo fix. Dwucalowy wyświetlacz S312 to rozdzielczość 176×220 pikseli i 262 tysiące kolorów. Nie zabrakło również technologii EDGE oraz Bluetooth. Telefon trafi do sprzedaży pod koniec drugiego kwartału tego roku. Specyfikacja: Wymiary i waga:* 100 x 46 x 12.5 mm * 80 gram Kolory:* Dawn Blue * Honey Silver Wyświetlacz:* 2 cale * 176×220 pikseli * 265144 kolorów TFT Aparat:* 2 megapiksele * dioda doświetlająca * zoom cyfrowy 2.5x * dedykowany klawisz video * skróty klawiszowe aparatu * Photo fix * nagrywanie video Muzyka:* odtwarzacz * radio FM z RDS * TrackID * Bluetooth stereo (A2DP) Inne:* Bluetooth * Java Sieci: * GSM/GPRS/EDGE/900/1800 W zestawie:* telefon * ładowarka Pełna prezentacja: LINKOficjalne zdjęcia: LINK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lollylost100
|
 |
« Odpowiedz #1 : 07 Kwietnia 2009, 15:33 » |
|
Telefon bardzo ładny w wersji niebieskiej, w wersji srebrnej mam zastrzeżenia do przycisku aparatu, który jest żółty i nie komponuje z resztą telefonu. Gdyby jednak przycisk aparatu zmienili na złoty, taki jaki jest na D-Padzie to uważałbym że telefon byłby bardzo fajny telefonem. Czyżby to jest Athena??
|
|
|
|
|
|
Samsung Galaxy S II | Android: 4.0.3 | Kernel: 3.0.29
|
|
|
|
sunrise
|
 |
« Odpowiedz #2 : 07 Kwietnia 2009, 15:37 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2009, 16:45 wysłane przez sunrise »
|
|
|
|
|
kavior
Młodszy użytkownik

WEST Red.
|
 |
« Odpowiedz #3 : 07 Kwietnia 2009, 20:28 » |
|
w sumie ja nie widzę sensu produkowac aparatu bez AF. Rozumiem, że SE chce wprowadzić politykę modeli w każdej półce, ale aparat bez AF to dla mnie męczarnia. Ani to zrobić porządnego zdjęcia kwiatka czy też zeszytu/książki... wiem o tym, bo sam mam K660 i oto skutek braku posiadania AF: http://img369.imageshack.us/my.php?image=dsc00007hg5.jpg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sunrise
|
 |
« Odpowiedz #4 : 11 Kwietnia 2009, 15:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
^Suchy^
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : 11 Kwietnia 2009, 23:32 » |
|
Myślę że właśnie ten modelik S132 wzorowany troszke pod K750 czy K550 ale jest bardzo ładny jak z przodu metalik i z tyłu niebieski widać nowe pomysły w kadrze:) Sonego oby tak dalej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzycho258
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : 09 Maja 2009, 20:44 » |
|
Dlaczego SE się cofa! Telefon "fotograficzny" z 2mpx! W 2009 roku. Czy kupi to użytkownik k550i albo k750i? Wątpię, bo po co ma to robić? Jeżeli sony ma zamiar wykraść klientów konkurencji, to niech stworzą telefon z matrycą 3.2 albo nawet 5mpx i dadzą zoom optyczny. Taki ruch dałby klientowi dużo do myślenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
k00nrad
Młodszy użytkownik

B7300
|
 |
« Odpowiedz #7 : 15 Maja 2009, 21:40 » |
|
Dlaczego SE się cofa! Telefon "fotograficzny" z 2mpx! W 2009 roku. Czy kupi to użytkownik k550i albo k750i? Wątpię, bo po co ma to robić? Jeżeli sony ma zamiar wykraść klientów konkurencji, to niech stworzą telefon z matrycą 3.2 albo nawet 5mpx i dadzą zoom optyczny. Taki ruch dałby klientowi dużo do myślenia.
Ludzie zrozumcie że firma musi produkować telefony na każdy rynek - low-end, middle-end oraz high-end. Nie każdego stać na najnowsze modele, nie każdy chce mieć wszystkie bajery w telefonie - wyobraź sobie że większości ludzi wystarczy dzwonienie i sms. Tak napisałeś tego posta jakby S312 to jedyny telefon jaki miałby byś produkowany przez SE. Myślisz że Nokia, albo Samsung nie produkują podobnych telefonów? Najlepszym przykładem będzie Nokia 1680 Classic albo Samsung J700.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzycho258
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : 15 Maja 2009, 23:09 » |
|
Źle mnie zrozumiałeś. Rozumiem, że firma musi produkować telefony na każdy rynek. Tylko dlaczego, no dlaczego taki telefon jest reklamowany jako fotograficzny? Ja czytając takie coś, czuję się jakby ktoś chciał mnie oszukać. Wmówić mi, że to jest dobre. Telefony z niskiej półki ludzie kupują zwykle wtedy jeżeli potrzebują prostego urządzenia do kontaktu z rodziną (itp.). Czyż nie? Telefon MUSI być prosty i mieć wytrzymałą baterię. Ja swojej babci tłumaczyłem 5 razy i dalej nie rozumie jak przełączać z aparatu na kamerę, jak kasować zdjęcia. Ma teraz k550i. S312 to jego klon. Starsze osoby sobie po prostu z techniką nie radzą. Do kogo więc jest on adresowany? Czy student (taki przykład) mając wybór kupi "nowy" telefon, widząc że na allegro k550i będzie tańszy? Powiedz k00nrad, czy byś go kupił? Ja podziękuje, w moim W610i (który ma rok), aparat jest taki sam (albo bardzo podobny) a dodatkowo ma ciekawą stylistykę i walkmana. Sony ma taką dziwną politykę. Ja tego nie rozumiem. Są w tyle (technologicznie) i marnują czas na nowe obudowy. Przecież wystarczyło by porządnie zareklamować starsze modele.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TmZ
|
 |
« Odpowiedz #9 : 15 Maja 2009, 23:48 » |
|
Zgodzę się tutaj z wypowiedzią k00nrada. Producenci komórek, aby utrzymać się na rynku po prostu muszą istnieć w praktycznie każdej półce zarówno cenowej jak i technologicznej. Dlatego też i słabe modele są potrzebne. @Krzycho258 To nie jest do końca telefon fotograficzny. Tak naprawdę to od tego jest seria C tak jak wcześniej K. S312 to seria S czyli Snapshot w wolnym tłumaczeniu "pstrykacz", czyli taki prosty oraz niedrogi telefonik, którym możemy ot tak pstryknąć zwykłą fotkę. Sony ma taką dziwną politykę. Ja tego nie rozumiem. Są w tyle (technologicznie) i marnują czas na nowe obudowy. Przecież wystarczyło by porządnie zareklamować starsze modele. Myślisz, że reklamowanie starych modeli zostało by dobrze odebrane przez potencjalnych klientów? Bo ja myślę, że nie. Przypuśćmy na to, że oglądasz dwie reklamy. Pierwsza przedstawia telefon, który mamy na rynku ponad dwa lata, a druga reklamuje najnowszy model konkurencji. Jak myślisz co ludzie wybiorą? Stary przejedzony już telefon, czy może coś nowego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jupiter
|
 |
« Odpowiedz #10 : 15 Maja 2009, 23:53 » |
|
Już ci to tłumaczyłem w innym temacie apropo negatywnych stereotypów. Reklama musi być jakaś to potężna rzecz a w tym telefonie akurat fotografia jest najmocniejsza dlatego to reklamują. Ty się na tym znasz interesuje cię to więc ciebie to razi, ale myślę ze strzele w ciemno i 80% społeczności wybiera model po reklamie i tym co im zaproponuje handlowiec(sprzedawca) i raczej dobierze ci telefon pod ciebie. Po za tym sporo ludzi patrzy na nowe produkty bo mamy przeświadczenie że nowsze to zawsze coś poprawione i lubimy mieć duży wybór.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzycho258
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : 16 Maja 2009, 10:15 » |
|
Ale przecież ktoś kto ma już SE, nie kupi (a może kupi?) S312 tylko dlatego, że jest nowy i dobrze zareklamowany. Firma non- stop poszukuje nowych klientów, tymczasem ja jako użytkownik ich telefonu mam problem ze znalezieniem czegoś, co jest dla mnie dużym krokiem naprzód. Mówisz Jupiter, że 80% ludzi wybiera model po reklamie. Ok. Może to i prawda. Ale ja jakoś dużo reklam od SE nie widziałem (no może operatorzy coś tam kiedyś pokazali). Poza tym, jeżeli konkurencja zobaczy, że taki model odnosi sukces, w najlepszym czasie za miesiąc od premiery tak obniży ceny swoich modeli (które są już od dawna na rynku), że S312 nie będzie konkurencyjny. Dzisiaj, żeby odnieść sukces potrzeba dobrej ceny, reklamy i produktu. Sama reklama nie wystarczy. Sony musi wypuścić coś takiego jak w swoim czasie W200i, żeby wrócić do gry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
k00nrad
Młodszy użytkownik

B7300
|
 |
« Odpowiedz #12 : 16 Maja 2009, 10:54 » |
|
No nie zawsze SE gra fair, np. dlaczego K550i jest reklamowany pod logiem Cyber-shot skoro aparat w tym modelu to nie oszukując się porażka. I tutaj nasuwa się pytanie dlaczego taki K550i który robi słabe zdjęcia jest reklamowany jako Cyber-shot i dlaczego taki K810i który robi bardzo dobre zdjęcia również jest Cyber-shotem. Użytkownik K550i może sobie pomyśleć że kupił telefon do zdjęć a się do nich nie nadaje i zawiódł się na C-s. Wybór następnego telefonu będzie dla niego trudny bo zobaczy np. takiego C902 że też jest Cyber-shot i już wtedy nie będzie do końca przekonany o jakości zdjęć robionych przez ten model. Mam nadzieje że mnie zrozumieliście  Dlatego uważam że SE stworzyło markę Snapshot żeby oddzielić telefony które są do robienia bardziej profesjonalnych zdjęć (C-s), od tych które są bardziej do zabawy i amatorskich fotografii (Snapshot).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sunrise
|
 |
« Odpowiedz #13 : 16 Maja 2009, 11:01 » |
|
Różnica między serią Snapshot a Cyber-shot polega w głównej mierze na braku lub obecności Auto Focusa oraz brakiem w serii S funkcji fotograficznych jak BestPic, Face Detection, Smile Shutter itd. K550i mimo wszystko posiadał Auto Focus i diody, czego w owym czasie próżno było szukać w innych seriach poza C-s (nie licząc W610i).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2009, 11:03 wysłane przez sunrise »
|
|
|
|
|
|
codic
|
 |
« Odpowiedz #14 : 21 Maja 2009, 21:48 » |
|
Zdecydowanie bardziej podobał mi sę S302 - pomimo swojej "tandetności" w postaci błyszczącej niebieskiej obudowy, miał to coś. Myślę, że następny model z serii S powinien cechować się aparatem 3,2 megapiksela. To już standard.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|