Mam w995 od około miesiąca i jestem zadowolony. Ale..
tak jak można poczytać w różnych miejscach telefon faktycznie ma luzy od nowości na sliderze a tylna klapka trochę trzeszczy - ale tylko na początku to przeszkadza, później się tego nie zauważa.
Problematyczna jest też klawiatura - która chodzi dobrze, ale - przy rozłożonym telefonie trzymając go jedną ręką ciężko jest wcisnąć przyciski na dole jednocześnie trzymając pewnie telefon np: w autobusie.
Przyciski boczne - zwłaszcza od walkmana są kiepsko przemyślane i często się zdarza wcisnąć przycisk walkman przypadkiem, zaś pozostałe przyciski boczne mogłyby być lepiej wyczuwalne.
Największym mankamentem jest to że zdarza mu się zawiesić, rzadko bo rzadko ale jednak. Najczęściej mi się zdarzało w momencie gdy się bawiłem jakimiś grami lub wygaszaczami we flashu.
Poza tym telefon w zasadzie nie posiada żadnych wad. Śmiga jak mała lokomotywka, można mu odpalić walkmana, gps, nawigację, odpalić wi-fi żeby coś się ściągało w tle, między czasie grać w gry i odpisywać na sms-y i nawet nie jęknie. Tyle że przy takim używaniu bateria starcza na 1-2dni. Przy normalnym używaniu czyli dzwonienie/sms, muzyka w drodze do i z pracy, sprawdzenie czegoś na necie to spokojnie 3dni potrzyma.
GPS działa świetnie, co prawda specjalnie nie bawiłem się nawigacją i innymi płatnymi aplikacjami ale polecam treckbuddy - wgrałem 0,5gb plan Warszawy i 0,7gb plan Polski i spisuję się świetnie. Trochę trwa zanim znajdzie satelity (zwłaszcza jak jest pochmurno i jest się obok wysokich budynków - ale to normalne w każdym GPS) ale jak już złapie zasięg można spokojnie wsadzić do kieszeni i nie gubi go w samochodzie czy autobusie.
Polecam wgranie opery bo standardowa przeglądarka jest dość marna. Na Operze net śmiga świetnie i bez problemowo.
Muzyka jest głośna i dobrze brzmi, telefon ma głośne głośniczki zewnętrzne - w domu wszyscy narzekają że strasznie ryczy jak ktoś dzwoni :-)
Ma opcje ustawienia dowolnego dźwięku do każdego kontaktu zarówno do rozmowy jak i wiadomości sms! Wypas. :-)
Aparat 8mb robi ładne zdjęcia, ale wiadomo to tylko komórka także jak coś jest w ruchu, albo jest ciemno to nie ma co liczyć na jakieś porywające efekty. Latarka jest mocna i może ocalić tyłek w naprawdę ciemną noc - testowałem i w kompletnym mroku naprawdę daję komfort psychiczny.
Posiada czujnik ruchu, który pozwala na naprawdę fajną zabawę w różne gry wykrywające ruch telefonu np: rzucanie lotkami - śmiesznie to trochę wygląda ale działa.
Ma złączę audio pozwalające na słuchanie muzyki przez normalne słuchawki lub podłączenie telefonu do sprzętu audio co przy dużym i ładnym ekranie na którym można uruchomić filmy czy YouTuba daję fajne możliwości.
Nie testowałem wszystkich możliwości telefonu bo jest ich... jak np: kontrolowanie komputera przez Bluetooth czy PictBridge. Ale ze spokojnym sumieniem stwierdzam że jest wart swojej ceny - choć nie małej

A i jeszcze na początku zdarzało mi się że gubił zasięg. Wyłączyłem mu komunikację 3G (bo i tak na co dzień się z niej raczej nie korzysta) i problemy z gubieniem zasięgu się skończyły. Choć chyba zasięg nie jest jego mocną stroną.
Pozdrawiam