18 Maja 2012, 18:22
  Strony: 1 [2] 3 4 ... 12
Drukuj
Autor Wątek: X10 mini - opinie, pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 27431 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Bigkaban
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : 21 Czerwca 2010, 07:44 »

wywalilem z fona ale opisze na szybko... otoz widac 1/4 ekranu... tzn na ekranie miesci sie 1/4 obrazu ikonek itp... wersja z ipmartu wiec moze nie miala wszystkich rozdzielczosci... ciezko okreslic... moze poszukam wersji pod ppc na 240x320 i wrzuce do tego instalke apk i moze razem zatrybi... ale to na spokojnie bo teraz umieram:D poniedzialek a wczoraj grala doda i w ogole... takich letni chamski festyn:D
bp
VIP

X1, X10 LW, X10mini, X10mini pro, PLAY WHITE

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : 22 Czerwca 2010, 12:02 »

Witam.

Z działających nawigacji na X10mini możemy potwierdzić, że Naviexpert w wersji na HTC Tatoo działa bez żadnych problemów :-)

Pozdrawiam,
bp
sunrise
twitter.com/sunrise_o
VIP

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : 22 Czerwca 2010, 18:11 »

Właśnie przed chwilą dotarł do mnie nowiutki X10 mini prosto ze sklepu Sony Ericsson Smiley Zapraszam do zadawania pytań. W miarę możliwości postaram się odpowiedzieć, choć muszę przyznać, że najpierw sam muszę się tego telefonu "nauczyć" Wink

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne! A poniżej pierwsze zdjęcie, jeszcze z folią na wyświetlaczu:

Link Zapraszam na mojego bloga o telefonach Sony Xperia: http://sunriseo.wordpress.com
Petro-7
Nowicjusz
*

Miszczu :P

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : 22 Czerwca 2010, 21:24 »

Czym się różni od "pełnej" wersji X10 ?!?
Jak działa, chodzi mi o szybkość, oraz z jakich materiałów jest wykonana obudowa (jest ABS, czyli ten fajny plasticzek z K800i ?!?) ?
Pozdrawiam Wink
Petro-7

:]
sunrise
twitter.com/sunrise_o
VIP

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : 23 Czerwca 2010, 06:30 »

Nie mam X10, więc porównać mogę je właściwie tylko na podstawie tego, co wiem o X10 z sieci. Oprócz oczywistych różnic typu procesor (1GHz vs 600MHz), wyświetlacz (4" vs 2.55"), aparat (8mpx vs 5mpx), są też różnice w oprogramowaniu np. interfejs aparatu X10 mini jest uboższy w funkcje, nie mamy tu też Mediascape.

X10 mini działa bardzo szybko, co można już było zauważyć na filmikach zamieszczonych w sieci, ale jak najbardziej mogę to potwierdzić - ten procesor spokojnie wystarcza do płynnej pracy przy takiej rozdzielczości (QVGA). Przedni panel obudowy jest wykonany z połyskliwego plastiku dobrej jakości, natomiast tył jest wymienny - czarny jest, tak jak wspomniałeś, wykonany z gumowanego plastiku, natomiast druga pokrywa załączona w zestawie - w moim przypadku zielona - to już normalny plastik.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2010, 11:31 wysłane przez sunrise » Zapisane

Link Zapraszam na mojego bloga o telefonach Sony Xperia: http://sunriseo.wordpress.com
Bigkaban
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : 23 Czerwca 2010, 07:31 »

a ja mam takie pytanie czy jesli zainstaluje jakas aplikacje z AM to dlaczego musze wchodzic do marketu zeby mi pokazalo, ze aktualka jest dostepna?? w iphonie bylo o tyle fajniej, ze same wyskakiwaly powiadomienia chyba, ze cos sie gdzies ustawia...
brylantowy
Młodszy użytkownik
**

GA628, S868, T28s, T39, T68, T610, K800, P1i, X2

« Odpowiedz #21 : 23 Czerwca 2010, 09:18 »

Panowie, czy na tak małym ekranie da się napisać sms bez lupy i innych przyrządów niezbędnych do bezbłędnego wybierania liter?
TmZ
VIP

« Odpowiedz #22 : 23 Czerwca 2010, 10:20 »

a ja mam takie pytanie czy jesli zainstaluje jakas aplikacje z AM to dlaczego musze wchodzic do marketu zeby mi pokazalo, ze aktualka jest dostepna?? w iphonie bylo o tyle fajniej, ze same wyskakiwaly powiadomienia chyba, ze cos sie gdzies ustawia...

X10 mini obecnie jest oparty na systemie Android w wersji 1.6, w którym jak się nie mylę, nie ma funkcji automatycznej aktualizacji. Tą dodatkową opcję wprowadza bodajże wersja 2.2. Pewien nie jestem, mogę się mylić.
Bigkaban
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : 23 Czerwca 2010, 12:27 »

Android w wersji 1.6, w którym jak się nie mylę, nie ma funkcji automatycznej aktualizacji. Tą dodatkową opcję wprowadza bodajże wersja 2.2

Hej a jeszcze taki maly OT- co jeszcze wprowadza nowsza wersja, ktra mamy dostac?? dla mnie android to nowosc do tej pory glownie symbian byl i nie bardzo jeszcze sie lapie... z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za OT
TmZ
VIP

« Odpowiedz #24 : 23 Czerwca 2010, 12:38 »

Aktualizacja jest przewidziana na Q3, a więc pewnie przełom sierpnia-września. Ale niestety nie ma co liczyć na wersję 2.2 (Froyo), w całej serii X10 będzie to 2.1.
Zmiany jakie wnosi ta wersja Androida:

- Live Wallpapers - interaktywne tapety wyświetlają animacje, w reakcji na różne czynniki - dotyk, muzykę etc.
- Dodatkowe pulpity - w wersji 2.1 znajduje się 5 pulpitów, we wcześniejszy było tylko 3.
- Lepsza nawigacja - na pulpicie wyświetlają się miniaturki ze wszystkimi pięcioma pulpitami, upraszcza to nawigację i przełączanie się między pulpitami.
- Nowa lista aplikacji - lista z aplikacjami została zmieniona - dodano efekty 3D a tło jest czarne.
- Rozpoznawanie głosu dla wszystkich pól tekstowych - dzięki funkcji rozpoznawania głosu, wszystkie pola tekstowe można "wypełniać" głosem.
- Nowe widgety - Android 2.1 zawiera dwa dodatkowe widgety, z pogodą i informacjami.
- Galeria zdjęć - GUI galerii jest teraz bardziej przyjazne, a edycja zdjęć prostsza.

ź: www.androidal.pl

No i co jest bardzo ważne nowa wersja systemu jest wydajniejsza od poprzednika.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2010, 12:42 wysłane przez TmZ » Zapisane
sunrise
twitter.com/sunrise_o
VIP

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : 23 Czerwca 2010, 16:06 »

Panowie, czy na tak małym ekranie da się napisać sms bez lupy i innych przyrządów niezbędnych do bezbłędnego wybierania liter?
Da się w miarę normalnie pisać. Obawiałem się, że pisanie smsów może być ciężką sprawą, ale nie jest źle. Już za pierwszym podejściem pisanie dobrze mi szło, ekran bardzo dobrze reaguje na dotyk i nie miałem problemów z trafieniem w odpowiednie klawisze, ale... jestem osobom o chudych (?) palcach i to na pewno też trzeba uwzględnić. Osoby o grubych palcach mogą mieć problem z pisaniem. Dotychczas napisałem zaledwie parę smsów. W każdym razie moje obawy okazały się niesłuszne, chociaż na pewno nie jest to telefon dla osób, które piszą bardzo dużo smsów, bo komfort pisania na małym ekranie dotykowym jest na pewno mniejszy niż np. w telefonach z fizyczną klawiaturą (np. przy pisaniu smsa bez słownika T9, trudność może stanowić trafienie w interesujące nas miejsce, jeśli zauważymy gdzieś literówkę).

Renegade
Nowicjusz
*

HTC Desire

« Odpowiedz #26 : 23 Czerwca 2010, 17:35 »

Czy jest możliwość przełączenia na typ klawiatury taki jak jest w telefonie ?, czyli nie wyświetla się cały alfabet osobno tylko pod 1 klawiszem są 3 litery. Takie rozwiązanie widziałem w Windows Mobile i powiem, że nieźle się spisuje.
l00ney
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : 23 Czerwca 2010, 17:42 »

A poniżej pierwsze zdjęcie, jeszcze z folią na wyświetlaczu:
No ta folia jakas siakas, nie taka, u mnie byla z instrukcja jak go uruchomic, nie moge jej teraz znalezc, ale za to okazalo, sie ze sa dodatkowe dwie folie ochronne na ekran
Osoby o grubych palcach mogą mieć problem z pisaniem
no ja pisze czubkiem malego palca lewej reki (na se w380i kciukiem), i wyszlo to jakos samo tak naturalnie, bo zazwyczaj sporo pisze, zwlaszcza podczas przerw w pracy, a wtedy zazwyczaj prawa reka jest zajeta

@Renegade no masz tak jakby 3 klawiatury
1. to alfabet i pod jednym przyciskiem masz od 3 liter w zwyz (zalezy jaki jezyk wybierzesz)
2. z boku (dotykasz i sie przesuwa) to alfanumeryczna
3. z drugiego boku z roznymi nawiasami, znakami interpunkcyjnymi i emotami 

a to, o co pytasz, to sie tu nazywa wiele dotkniec, jak nie masz tego wlaczonego, to sie wlacza jakis cholerny slownik

w380i -> xperia x10 mini
sunrise
twitter.com/sunrise_o
VIP

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : 23 Czerwca 2010, 18:15 »

l00ney - u mnie (tzn. w wersji z polskiej dystrybucji) była właśnie taka folia na ekranie, dodatkowych folii ochronnych się nie doszukałem, ale za to reszta zestawu przedstawia się przyzwoicie tzn:
1. słuchawki MH810 z pilotem
2. karta pamięci 2GB
3. dodatkowy tylny panel w kolorze Lime
4. ładowarka
5. kabel USB
6. pokrowiec na telefon
7. instrukcje itd.

Postaram się wrzucić jakiś mini-unboxing ze zdjęciami zestawu, ale to najwcześniej jutro.

a to, o co pytasz, to sie tu nazywa wiele dotkniec, jak nie masz tego wlaczonego, to sie wlacza jakis cholerny slownik
Słownik T9 to dobre rozwiązanie, którego dotychczas zawsze używałem w telefonach, jednak w przypadku X10 mini jest tak, że polski słownik zawiera słowa z polskimi znakami, które jak wiadomo zjadają ilość liter w sms. Zmiana języka na angielski tu nic nie da, bo wtedy tracimy polski zasób słów. Może ktoś zna na to jakiś sposób?

A jeszcze co do klawiatury, to standardowo klawiatury QWERTY nie ma, ale zdaje się, że można dograć, chociaż w przypadku tej wielkości ekranu, to nawet w poziomie byłoby ciężko z pełną alfanumeryczną klawiaturą, ale jak mi się uda, to przetestuję.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2010, 18:38 wysłane przez sunrise » Zapisane

l00ney
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : 23 Czerwca 2010, 23:25 »

6. pokrowiec na telefon
hmm, a jak toto  wyglada ??
to jakis silikonowy kondon, czy cos innego ?? bo jestem ciekaw

w380i -> xperia x10 mini
  Strony: 1 [2] 3 4 ... 12
Drukuj
Skocz do: